Δικαιολογητικά & άδεια γάμου ή αλλιώς ‘Tα λέω στη νύφη να τ’ ακούει η πεθερά…’

Εμείς δεν παντρευόμαστε ακόμα αλλά θα σας καταγράψω τώρα τα δικαιολογητικά για να τα μαθαίνω κι εγώ μήπως και μπω στο νόημα μία ώρα νωρίτερα!

Για τις δεσποινίδες που θα βρεθούν πρώτη φορά στα σκαλοπάτια της εκκλησίας τελώντας θρησκευτικό γάμο ισχύουν τα εξής: 

 1. Πιστοποιητικό αγαμίας από την ενορία του τόπου κατοικίας των μελλονύμφων. Για την έκδοση είναι απαραίτητη η παρουσία δύο ενηλίκων μαρτύρων, με τις ταυτότητές τους και όχι πρώτου βαθμού συγγενείς. (γιατί ποτέ δε ξέρεις…)
 2. Δημοσίευση σε ημερήσια εφημερίδα (δυο φύλλα, ένα για τον καθένα). Αναγγελία γάμου εν ολίγοις με τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός και μητρός, το γένος, τόπος γέννησης και κατοικίας και τόπος τέλεσης του γάμου).  Δημοσιεύστε την αναγγελία 15 μέρες νωρίτερα από την ημερομηνία του γάμου και κρατάτε το απόκομμα της εφημερίδας για την ενορία. (κόστος περίπου 25€)
 3. Παράβολο των 18€ πράσινο (ονομαστικής αξίας 14,67€) από δημόσιο ταμείο. (ουδέν σχόλιο για το που πάνε τα χρήματα αυτά…)
Σε περίπτωση που ένας από τους μελλόνυμφους δεν τελεί γάμο για πρώτη φορά απαιτούνται επιπλέον:
 • Διαζευκτήριο για χωρισμένους ή ληξιαρχική πράξη θανάτου εφόσον υπάρχει θάνατος
 • Βεβαίωση από την μητρόπολη που να αναφέρει τον βαθμό του τελευταίου γάμου.

Με όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά πάτε (πάμε δηλαδή) στην ενορία που θα τελεστεί το μυστήριο και ο εφημέριος φροντίζει για την έκδοση των αδειών. Η άδεια ισχύει για 6 μήνες και τη παραλαμβάνεται οι ίδιοι με τις αστυνομικές σας ταυτότητες. Εκεί δηλώνετε και το επώνυμο των παιδιών σας. Με όλα τα δικαιολογητικά που θα σας δώσει θα πάτε στην Αρχιεπισκοπή όπου θα πληρώσετε το παράβολο των 5€ περίπου και θα παραλάβετε την άδεια αυθημερόν.

Ψεκάστε – Σκουπίστε – Πληρώστε – Τελειώσατε … ή μόλις αρχίσατε;

Mη ξεχάσετε μετά το γάμο να κάνετε την απαραίτητη δήλωση στο ληξιαρχείο της περιοχής σας μέσα σε 40 μέρες μετά το γάμο. Εκεί προσκομίζετε την βεβαίωση που θα υπογράψετε εσείς και οι κουμπάροι σας μετά το μυστήριο. 

Για εσάς που θα επιλέξετε το Δημαρχείο για το πολιτικό γάμο σας είναι λίγο πιο απλά τα πράγματα:

 • Αίτηση άδειας γάμουπου χορηγείται από το δήμο
 • Ληξιαρχική πράξη γεννήσεως
 • Υπεύθυνη δήλωση κατά την οποία βεβαιώνεται ότι ο μελλόνυμφος δεν έχει κώλυμα για γάμο κατά τα αναφερόμενα άρθρα 1350, 1351, 1352, 1354, 1356, 1357, 1360 του Α.Κ, είναι κάτοικος του δήμου και αν τελεί πρώτο γάμο η δεύτερο και άλλα.
 • Δημοσίευση σε ημερήσια εφημερίδα (δυο φύλλα, ένα για τον καθένα). Αναγγελία γάμου εν ολίγοις με τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός και μητρός, το γένος, τόπος γέννησης και κατοικίας και τόπος τέλεσης του γάμου). Το κόστος ανέρχεται περίπου στα 25€)
 • Φωτοτυπία ταυτότητας και αποδεικτικό κατοικίας
 • Παράβολο των 15€ πράσινο ( ονομαστικής αξίας 14,67€) από δημόσιο ταμείο.
 • Τέλος αξίας 75€ για τους δημότες Αθήνας και 100€ για τους μη δημότες. Το παραπάνω τέλος πληρώνεται κατόπιν συνεννόησης με το αρμόδιο γραφείο πολιτικών γάμων. Η άδεια πολιτικού γάμου του κάθε ενδιαφερομένου εκδίδεται στο δήμο της τελευταίας κατοικίας του. Για την κατάθεση των εγγραφών και την παραλαβή της άδειας πρέπει να προσέρχεται ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος με την ταυτότητα του.
Σε περίπτωση που ένας από τους μελλόνυμφους δεν τελεί γάμο για πρώτη φορά απαιτείται το διαζευκτήριο για χωρισμένους ή ληξιαρχική πράξη θανάτου εφόσον υπάρχει θάνατος.

Η όλη διαδικασία της άδειας διαρκεί περίπου 1 εβδομάδα.

Ουφ… αγχωθήκατε…; έγω τα εκτυπώνω και τρέχω να τα βγάλω!

useful links: γάμος βάφτιση δεξίωση  
This entry was posted in ELAN Events, Γάμος and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s