Κυπριακός Γάμος: Ήθη και έθιμα

Στη Κύπρο δεν έχω πάει ποτέ αν και πολύ θα το ήθελα. Είναι ένα νησί με βαθιά παράδοση και με μεγάλες επιρροές. Για να δούμε συνοπτικά τι σημαίνει παραδοσιακός γάμος για τους αγαπητούς μας Κυπραίους…

Η Κυριακή στη Κύπρο ήταν η παραδοσιακή μέρα μέρα για γάμους. Τα ζευγάρια, σύμφωνα με το αρχαίο έθιμο, προτιμούσαν τις μέρες με γεμάτο φεγγάρι. Γαμήλια κουλούρια όμορφα διακοσμημένα με σησάμι παρόμοια με αυτά που έφτιαχναν στην αρχαιότητα στέλλονταν στους καλεσμένους μαζί με ένα κερί.

Τη προηγούμενη του γάμου, ετοίμαζαν το ρέσι, που ήταν γαμήλιο παρασκεύασμα της Κύπρου αποτελούμενο από κρέας προβάτου, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια ψημένο με σιτάρι χτυπημένο μέχρι να γίνει χυλός και να ξεκολλήσει από το κόκκαλο.

Το νυφικό στρώμα το πλούμιζαν, δηλαδή το γέμιζαν με μαλλί και το έραβαν πέντε η επτά παντρεμένες μονοστέφανες νέες γυναίκες προσθέτοντας στις τέσσερις γωνιές κόκκινες κορδέλες σε σταυρωτό σχήμα. Καθώς οι γυναίκες έραβαν το στρώμα οι παριστάμενοι έριχναν χάλκινα η ασημένια κέρματα πού ράβονταν μέσα (ευτυχώς τώρα αυτά μένουν έξω από το στρώμα 🙂 ) Ένας από τους συγγενείς το κουβαλούσε μέσα στο σπιτικό. Όταν τελείωνε το ράψιμο, έριχναν παιδιά πάνω στο στρώμα για να χορέψουν έτσι ώστε να φέρουν γονιμότητα στο καινούργιο σπιτικό.

Το πρωί της Κυριακής σηκώνονταν όλοι πολύ νωρίς. Ο γαμπρός φορούσε τα γαμπριάτικα του, αφού όμως πρώτα τα χορεύε μέσα σε ένα πανέρι ο κουμπάρος του. Όταν ο ιερέας έλεγε το «Ησαϊα χόρευε», ο ιερέας και το ζευγάρι κρατώντας τα χέρια έκαναν τρεις φορές το κύκλο γύρω από το τραπέζι που ήταν τοποθετημένο μπροστά από το εικονοστάσι. Ο κόσμος έριχνε προς τον κύκλο βαμβακόσπορο, σησάμι, ζαχαρωτά και κέρματα ως συμβολική ευχή ευλογίας. Τα παιδιά περίμεναν τη στιγμή αυτή με πολλή αγωνία και ορμούσαν ανάμεσα στη νύφη και το γαμπρό και τους καλεσμένους για να μπορέσουν να αρπάξουν τα καλύτερα και περισσότερα κέρματα.

Μεγάλη εντύπωση μου έκανε ότι μετά την γαμήλια τελετή, η νύφη δεν μπορούσε να σηκώσει το κεφάλι της για δύο (!!!) ολόκληρες μέρες και ήταν αναγκασμένη να βλέπει προς τα κάτω. Το έθιμο αυτό ήταν γνωστό ως «το καμάρωμα της νύφης». Ακόμη παλιότερα, η νύφη έμενε αυτές τις δύο μέρες με το πρόσωπο της καλυμμένο με το κόκκινο της πέπλο.

Όταν έφθαναν στο σπίτι του γάμου, που ήταν το σπίτι του γαμπρού και όχι της νύφης, ο σύζυγος έριχνε με δύναμη ένα ρόδι πάνω στην πόρτα της εισόδου για να σπάσει και να αδειάσει από τους σπόρους του, συμβολίζοντας την ευτεκνία και γονιμότητα του σπιτιού. Εκεί η μητέρα του γαμπρού, παρουσία του νεαρού ζευγαριού και των κουμπάρων, έκοβε τη κεφαλή ενός κόκορα και ενώ το έκανε ο γαμπρός πατούσε δυνατά το πόδι της νύφης (αλλιώς τα ήξερα εγώ!!). Έτσι η νύφη έπαιρνε το μήνυμα της υπακοής στον άνδρα της ειδάλλως θα είχε την ίδια μοίρα με τον κόκορα (τι μας λες…;).

Στο γεύμα του γάμου παρουσιαζόταν πρώτα το ρέσι που έπρεπε να είναι ζεστό.Οι τιμώμενοι κάθονταν σε καρέκλες στο μακρύ στρωμένο τραπέζι. Στις εύπορες οικογένειες δεν υπήρχαν καλεσμένοι. Έρχονταν όλοι (έκτος τους ζητιάνους) ακόμη και από απομακρυσμένα χωριά χωρίς πρόσκληση (άρα το μεγάλο κόστος δεν έχει αλλάξει σε βάθος χρόνου…). Η γιορτή του γάμου διαρκούσε μια ολόκληρη βδομάδα.

Και πείτε μου τώρα… ποιος δεν χαίρεται που κάποια πράγματα αλλάζουν;

useful links: γάμος – βάφτιση – δεξίωση

source: http://www.netgamos.gr/articleCyprus.html
Advertisements
This entry was posted in ELAN Events, Έθιμα and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Κυπριακός Γάμος: Ήθη και έθιμα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s