Σύμβολα της ακολουθίας του γάμου

Το κοσμικό αυτό γεγονός που όλοι περιμένουν με αγωνία έχει πολύ βαθιά νοήματα τα οποία κρύβονται πίσω από τα λόγια του παπά και τις κινήσεις του που καθόλου τυχαίες δεν είναι. Kατά το ιερό μυστήριο του γάμου πραγματοποιούνται ορισμένες πράξεις με ιδιαίτερα βαθύ συμβολισμό.

 Την ημέρα του γάμου σας θα γίνουν τα εξής:

 • Οι Αρραβώνες: Η ακολουθία του αρραβώνα προηγείται της ακολουθίας του γάμου.  O αρραβώνας είναι μία ακόμα μια ευχή και ευλογία της Εκκλησίας για τους μελλονύμφους.
 • Οι Βέρες: είναι τα δακτυλίδια που ευλογούνται από τον ιερέα πάνω στο ευαγγέλιο κάνοντας το σημείο του σταυρού πάνω από τα κεφάλια των μελλόνυμφων. Έπειτα τα τοποθετεί στο δάκτυλο του δεξιού τους χεριού. Οι κουμπάροι, στη συνέχεια, τους τα ανταλλάζουν μεταξύ τους μία ή τρεις φορές.  Τα δακτυλίδια συμβολίζουν την υπόσχεση για γάμο, και συχνά τα συναντούμε στην Παλαιά Διαθήκη ενώ στην αρχαία εποχή, ο άνδρας, έδινε με το δακτυλίδι την εξουσία στη γυναίκα του, να άρχει μέσα στο σπίτι του. Η ανταλλαγή των δακτυλιδιών συμβολίζει την εξάρτηση του ενός από τον άλλο, την αγάπη που θα μοιράζονται στο εξής και τη δέσμευση να παραμένουν πιστοί ο ένας στον άλλο.
 • Η Ακολουθία του Στεφανώματος: Αυτή είναι η τελετή ευλογεί το γάμο παρουσία του Χριστού.
 • Τα Στέφανα:Συμβολίζουν τηνγονιμότητα και ευγονία του ζευγαριού.  Το κυκλικό σχήμα (δηλαδή χωρίς αρχή, μέση και τέλος) συμβολίζουν την αιώνια αγάπη, τη δύναμη της σχέσης και την ένωση του άνδρα με την γυναίκα.
 • Λευκό Νυφικό: Το λευκό συμβολίζει την αγνότητα της ψυχής και του σώματος της νύφης.
 • Οι Λαμπάδες: Το άναμμα των λαμπάδων συμβολίζει το φως του Χριστού. Οι λαμπάδες κινούνται πάντοτε μπροστά από το ζευγάρι, συμβολίζοντας το φως του Χριστού που θα φωτίζει το δρόμο τους, στην καινούργια τους κοινή ζωή.
 • Οι Κουμπάροι: Eκπροσωπούν το λαό του Θεού, της Εκκλησίας, και γίνονται μάρτυρες στην υπόσχεση αγάπης και αφοσίωσης μεταξύ των δύο.  Προσεύχονται κι αυτοί, για να έρθει η ευλογία του Θεού στο γάμο, αλλά και υπόσχονται, να στέκονται πάντοτε δίπλα στους νεόνυμφους και να τους στηρίζουν.
 • Το Κρασί: Συμβολίζει την κοινή ζωή του ζευγαριού κατά τη διάρκεια της οποίας θα γευτούν μαζί κάθε χαρά και λύπη.
 • Το Ρύζι: Συμβολίζουν το ρίζωμα του ζευγαριού μέχρι τα βαθιά γεράματα, την καλοτυχία και τον ευτυχισμένο και ανθόσπαρτο βίο.
 • Ο Χορός του Ησαΐα: Ως σύμβολο της αιωνιότητας, η κυκλική περιφορά δηλώνει την αιωνιότητα των δεσμών του γάμου και τα πρώτα κοινά βήματα της νέας ζωής του ζευγαριού.
 • Το Πέπλο: κυρίως είναι σύμβολο μετριοφροσύνης και αγνότητας (προφανώς γι αυτό σχεδόν έχει καταργηθεί.

useful links: γάμος βάφτιση δεξίωση , http://www.dreamquest.gr

This entry was posted in ELAN Events, Έθιμα, Βέρες, Γάμος, Δεξίωση, Νυφικό and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s