Δικαιολογητικά γάμου

IMG_0523Το φετινό καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του. Αυτό σημαίνει πως οι νυφούλες του 2014 ήδη ξεκινούν αναζητήσεις για το ονειρεμένο γάμο τους. Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βαρετά και τυπικά. Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε για να τελεστεί και να ισχύσει το μυστήριο .

Για τις δεσποινίδες που θα βρεθούν πρώτη φορά στα σκαλοπάτια της εκκλησίας τελώντας θρησκευτικό γάμο ισχύουν τα εξής: 

 1. Πιστοποιητικό αγαμίας από την ενορία του τόπου κατοικίας των μελλονύμφων. Για την έκδοση είναι απαραίτητη η παρουσία δύο ενηλίκων μαρτύρων (ένας πρώτου βαθμού συγγενείας και ένας απλός φίλος). Προετοιμαστείτε για μικρή χρηματική δωρεά την οποία καθορίζει ο ιερέας και ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατί άπο ενορία σε ενορία διαφέρουν.
 2. Δημοσίευση σε ημερήσια εφημερίδα: Αναγγελία γάμου εν ολίγοις με τα στοιχεία σας σε οποιαδήποτε εφημερίδα (ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός και μητρός, το γένος, τόπος γέννησης και κατοικίας και τόπος τέλεσης του γάμου).  Δημοσιεύστε την αναγγελία μέχρι και 6 μήνες νωρίτερα από την ημερομηνία του γάμου και κρατάτε το απόκομμα της εφημερίδας για την ενορία. Το κόστος μεταβάλλεται ανάλογα με ποια εφημερίδα θα επιλέξετε. Ξεκινά από 15 ευρώ και φτάνει έως και πάνω από 100 ευρώ. Προτιμήστε το www.publees.com άπ όπου μπορείτε να το δημοσιεύσετε άμεσα μέσα από την άνεση του σπίτιού σας, ενώ εύκολα μπορείτε να δείτε πόσο χρεώνει η κάθε εφημερίδα.
 3. Παράβολο άπο την εφορία: Χρειάζεστε μόνο ένα και παρέχεται από οποιαδήποτε εφορία.
 4. Αστυνομικές ταυτότητες γαμπρού και νύφης
Σε περίπτωση που ένας από τους μελλόνυμφους δεν τελεί γάμο για πρώτη φορά απαιτούνται επιπλέον:
 • Διαζευκτήριο για χωρισμένους ή ληξιαρχική πράξη θανάτου εφόσον υπάρχει θάνατος
 • Βεβαίωση από την μητρόπολη που να αναφέρει τον βαθμό του τελευταίου γάμου.

Με όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά πάτε στην ενορία που θα τελεστεί το μυστήριο και ο εφημέριος φροντίζει για την έκδοση των αδειών. Η άδεια ισχύει για 6 μήνες και συνήθως τη παραλαμβάνετε οι ίδιοι μετά το τέλος του μυστηρίου απ όπου θα πάρετε τις οδηγίες και για την δήλωση του γάμου σας στο ληξιαρχείο. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει στο ληξιαρχείο της ενορίας που έγινε ο γάμος μέσα σε 40 μέρες μετά το γάμο. Εκεί προσκομίζετε την βεβαίωση που θα υπογράψετε εσείς και οι κουμπάροι σας μετά το μυστήριο.

Για εσάς που θα επιλέξετε το Δημαρχείο για το πολιτικό γάμο σας είναι λίγο πιο απλά τα πράγματα:

 • Αίτηση άδειας γάμουπου χορηγείται από το δήμο
 • Ληξιαρχική πράξη γεννήσεως
 • Υπεύθυνη δήλωση κατά την οποία βεβαιώνεται ότι ο μελλόνυμφος δεν έχει κώλυμα για γάμο κατά τα αναφερόμενα άρθρα 1350, 1351, 1352, 1354, 1356, 1357, 1360 του Α.Κ, είναι κάτοικος του δήμου και αν τελεί πρώτο γάμο η δεύτερο και άλλα.
 • Δημοσίευση σε ημερήσια εφημερίδα (δυο φύλλα, ένα για τον καθένα). Αναγγελία γάμου εν ολίγοις με τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός και μητρός, το γένος, τόπος γέννησης και κατοικίας και τόπος τέλεσης του γάμου). Το κόστος ανέρχεται περίπου στα 25€)
 • Φωτοτυπία ταυτότητας και αποδεικτικό κατοικίας
 • Παράβολο των 15€ πράσινο ( ονομαστικής αξίας 14,67€) από δημόσιο ταμείο.
 • Τέλος αξίας 75€ για τους δημότες Αθήνας και 100€ για τους μη δημότες. Το παραπάνω τέλος πληρώνεται κατόπιν συνεννόησης με το αρμόδιο γραφείο πολιτικών γάμων. Η άδεια πολιτικού γάμου του κάθε ενδιαφερομένου εκδίδεται στο δήμο της τελευταίας κατοικίας του. Για την κατάθεση των εγγραφών και την παραλαβή της άδειας πρέπει να προσέρχεται ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος με την ταυτότητα του.
Σε περίπτωση που ένας από τους μελλόνυμφους δεν τελεί γάμο για πρώτη φορά απαιτείται το διαζευκτήριο για χωρισμένους ή ληξιαρχική πράξη θανάτου εφόσον υπάρχει θάνατος.

Η όλη διαδικασία της άδειας διαρκεί περίπου 1 εβδομάδα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: H κάθε ενορία έχει τους δικούς της κανόνες. Φαντάζομαι το ίδιο ισχύει και για τα δημαρχεία. Οι παραπάνω οδηγίες μπορεί να μην είναι απόλυτα ακριβής για όλες τις ενορίες- δημαρχεία. Είναι .ομως μία καλή αρχή για να ξέρετε τι περίπου θα επακολουθήσει.

Και έτσι το ταξίδι αρχίζει…

Elan Events – Γάμος Βάπτιση Παιδικό πάρτι

This entry was posted in ELAN Events, Έθιμα, Βέρες, Γάμος, Δεξίωση, Νυφικό and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s